Федерація роботодавців стане платформою для поєднання зусиль експортерів-аграріїв, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства аграрної політики та продовольства України та Держпродспоживслужба у просуванні українських товарів на ринку Євросоюзу та питаннях перегляду та зміни квот на аграрну продукцію, що експортується до ЄС.
У ФРУ відбулась нарада за участі представників всіх згаданих сторін щодо підготовчої роботи по перегляду розмірів квот на агропромислову продукцію, яка експортується до ЄС. У ній взяли участь близько 30 компаній – членів Федерації, які представляли весь аграрний ринок тих товарів, що квотуються.
Це постачальники зернових, виробники перероблених томатів, представники галузі, яка збирає і постачає мед до ЄС, представники м’ясних та молочних асоціацій і виробників червоного м’яса.
Серед них такі відомі компанії та об'єднання бізнесу як ТОВ СП «Нібулон», агрохолдинг «Укрлендфармінг», Агрофьюжн, Астарта-Київ, Органік Сістемс, Українська аграрна конфедерація, Асоціація «М'ясної Галузі», Спілка молочних підприємств України, Українська зернова Асоціація, Аграрний союз України та багато інших.
Олексій Рожков, директор Департаменту міжнародного торгівельно-економічного співробітництва та євроінтеграції Мінекономрозвитку представив актуальну та змістовну інформацію щодо питання квот на підставі аналізу статистичних показників не тільки України, а й ЄС. А також про основні принципи і підходи, за якими буде формуватися позиція для українських переговорів з європейською стороною.
Наразі Україна ще має автономні преференції, які нам надають додаткову квоту до тієї, яка існує в Угоді про асоціацію. Але питання в тому, що в 2021 році має відбутись перегляд цих квот, оскільки АТП закінчують свою дію у 2020му році. І наші виробники занепокоєні, чи покриватиме квота їх основні потреби.
Піднімалися питання складнощів адмініструванні квоти в Європейському союзі, як вона розподіляється. Адже на деякі товари вона є поквартальною, на деякі – на півроку. Це так звана ліцензована квота, подвійне обмеження на чуттєві товари і товари, які повинні пройти відповідну перевірку якості. Тому що в ЄС до продуктів харчування ставляться з великою увагою.
Заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко розповіла, яка робота здійснюється з боку України щодо перевірки якості та безпеки харчових продуктів, які ми постачаємо європейським споживачам. Це стосується, наприклад, червоного м’яса. Тут питання саме у якості товарів і проведенні інспектування українських виробників, оскільки повинен бути контроль за кормами, що використовуються.
Олександр Жемойда, гендиректор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Мінагрополітики надав вичерпну інформацію щодо підходів, які можуть бути застосовані при проведенні переговорім між Україною та ЄС з аграрних питань у частині збільшення квоти або застосування інших підходів тарифного регулювання. Зокрема «розщеплення» квоти, яка містить декілька товарних позицій. Таких як, наприклад виноградний та яблучний сік.
У найближчих планах:
✔️аналіз обсягів торгівлі між Україною та ЄС товарами, що квотуються;
✔️робота консультативної панелі з метою формування позиції Української сторони на майбутніх консультаціях зі стороною ЄС;
✔️взаємодія з європейськими партнерами В2В, В2G.
З презентацією Мінекономрозвитку можна ознайомитись за посиланням.